05 Wrzesień 2010
Nawigacja
· STRONA GŁÓWNA
· Stacja Klubowa SP5PJX
· Stacja Klubowa SP5PWK
· Klub SWL SP5-25-0755
· DX CLUSTER
· TECHNIKA
· ARTYKUŁY
· GALERIA ZDJĘĆ
· GABLOTA OSOBLIWOŚCI
· DOWNLOAD
· LINKI
· SZUKAJ
· KALENDARZ WYDARZEŃ

· HF2012EC
· HF18WOSP
· SN67GETTO
· SN14PN

* Stacje bezobsługowe *
· SR5ELA
SR5GK Góra Kalwaria
· Przemiennik 70cm
· Digi APRS 2m
SR5KO Kozienice
· SR5KO-1 stacja WX
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· wkrótce XIX NKZD PZK
· Hyde Park
· zgłoszenie antenowe
· Jak pomóc kolegom po...
· nowy Statut PZK
Najciekawsze tematy
· Co w 2010 osiągne... [159]
· Hyde Park [155]
· Składki w PZK [114]
· powrót do stolicy ? [89]
· Pozwolenie kat. 5 [77]
Losowa Fotka
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0
· Najnowszy użytkownik: SP3SUL
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z SSR - Stowarzyszenie Sympatyków Radia ,,MANUFAKTURA" musisz się zarejestrować.
Zobacz temat
 Drukuj temat
Kolejne stacje bezobsługowe
sp6
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 08 lipiec 2010
Radioamator

Data rejestracji: 18.03.10

SP5UHW pochwalił się:

W dniu dzisiejszym tj. 7 lipca 2010 roku otrzymaliśmy informacje, że dotarły 3 kolejne pozwolenia radiowe kategorii 5 dla stacji bezobsługowych które będą działać pod egida Stowarzyszenia Sympatyków Radia MANUFAKTURA.

W ten sposób liczba stacji bezobsługowych w ramach SSR MANUFAKTURA wzrosła o 3 kolejne stacje w prowadzonyym przez Stowarzyszenie projekcie w krótkim czasie jako stowarzyszenie mamy już 6 stacji bezobsługowych.

Po stacji bezobsługowej SR5GK na którą obecnie składa się przemiennik na 70 cm i DIGI-APRS oraz stacji SR5KO ze stacja pogodową. Pozwoleniu SR5OT do grona stacji bezobsługowych i pozwoleń radiowych w ramach SSR MANUFAKTURA doszły SR5ELA, SR5NIC i SR5DOT.

Oczekujemy na kolejne 3 pozwolenia radiowe kategorii 5 w sprawie których postępowania są w toku. W najbliższym czasie nowe znaki pojawią się na pasmach.

Podoba mi się Wasza działalność. Niedługo będziecie mieć więcej stacji niż członków stowarzyszenia. Czekam z niecierpliwością na stacje SR5LBK, SR5JMR, SR5ENO i inne stacje o znajomych sufiksach.
Pogratuluję Wam wpisu do Księgi rekordów Guinnessa.
Pozdrawiam
Zbig
zbieracz kart QSL z Kergulen islands i SQ1918PR

sp6aki
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 08 lipiec 2010
Radioamator

Data rejestracji: 13.11.09

Witam .
Sześć legalnych stacji bezobsługowych pod zarządem SSR Manufaktura to ilość z którą trzeba się liczyć w naszym Kraju .
Może Kol. Witku podasz dane radiowe poszczególnych stacji oraz funkcje , które w praktyce realizują ? Pewnie będzie więcej zainteresowanych tymi informacjami .
Sam także niedługo mam zamiar wystąpić o zezwolenie kat. V .
vy 73! Jacek

http://www.sp6aki.ampr.org/
nasluchowiec
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 09 lipiec 2010
Radioamator

Data rejestracji: 25.01.10

sp6aki napisał/a:
Witam .
Sześć legalnych stacji bezobsługowych pod zarządem SSR Manufaktura to ilość z którą trzeba się liczyć w naszym Kraju .
Może Kol. Witku podasz dane radiowe poszczególnych stacji oraz funkcje , które w praktyce realizują ? .

a po co dopytywać o takie nieistotne drobiazgi? Może służą temu, by się z nimi liczyć albo mieć ciekawy sufiks.

obserwator
#4 Drukuj posta
Awatar

Radioamator

Data rejestracji: 19.05.10

SR5GRIL - będzie informowała o grillu
SR5PR - będzie informowała o kartach za Polonię Restitutę
SR5KAR - będzie informowała o nowej planowanej wyprawie na Kergulenę
SR5DON - będzie informował o nowym donosie

Obserwator (to sem ja)

sp6aki
#5 Drukuj posta
Radioamator

Witam .
Koledzy " nie wychodźcie przed orkiestrę " i pozwólcie odpowiedzieć adresatowi mojego pytania Kol. Witoldowi SP5UHW zanim skomentujecie
to po swojemu .
vy 73! Jacek

sq5ltl
#6 Drukuj posta
Radioamator

Data rejestracji: 31.05.09

Obserwator - to sem zrób też - i nie zazdrość
73! Paweł
http://sq5ltl.com
http://echolink.pl

SP5UHW
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 10 lipiec 2010
Awatar

Administrator

Jacku,

Na temat stacji bezobsługowych i ich zakresu działania opisywane będzie na naszej stronie przez kolejnych operatorów odpowiedzialnych za nie. Na temat SR5ELA informacja się ukazała, osoba odpowiedzialna za SR5DOT jest aktualnie po za miejscem zamieszkania i jak wróci do domu opisze sprawę tej stacji bezobsługowych.

Kolega odpowiedzialny za SR5NIC pewno w ciągu paru dni napisze o tej stacji bezobsługowej.

Zapowiadaliśmy tworzenie sieci stacji w ramach SSR i realizujemy ten nasz plan w sposób systematyczny. Określone zostało, że odpowiedzialni operatorzy opisują stacje na naszej stronie ja tylko przekazuje informacje, że takie stacje się pojawiają. Pytanie o szczegóły proponuję kierować do naszego koordynatora w SSR.
Witold Zakrzewski
SP5UHW

http://www.sp5uhw.pl
obserwator
#8 Drukuj posta
Awatar

Radioamator

sq5ltl napisał/a:

Po pierwsze - nie mam czego zazdrościć

Po drugie - nie widzę sensu w tworzeniu kilkunastu stacji pogodowych na obszarze jednego czy dwóch powiatów - powiedz do czego mi to jest potrzebne ?
Obserwator (to sem ja)

sp6
#9 Drukuj posta
Radioamator

Obserwator zapytał:
Po drugie - nie widzę sensu w tworzeniu kilkunastu stacji pogodowych na obszarze jednego czy dwóch powiatów - powiedz do czego mi to jest potrzebne ?

Nie widzisz sensu? A jak spadnie deszcz podczas imprez plenerowych i zaleje grilla.Lepiej się ubezpieczać i wiedzieć jaka będzie pogoda.
No i można się pochwalić ilością stacji krótkofalarskich. Całe PZK nie ma więcej stacji pogodowych niż SSR.
Pozdrawiam

Zbig

obserwator
#10 Drukuj posta
Awatar

Radioamator

Grin
Obserwator (to sem ja)

sq5dal
#11 Drukuj posta
Radioamator

Obserwator napisał/a:
sq5ltl napisał/a:

Po pierwsze - nie mam czego zazdrościć

I to jest typowa postawa proPZKowska ... Grin Moje GRATULACJE

Kiedyś jak próbowałem dogadać się z jednym czy z drugim PZKowskim koordynatorem starano "wybić" mi z głowy pomysł uruchamiania czegokolwiek poza plecami tejże organizacji. Albo padało standardowe zapytanie: Po co wam to potrzebne? (o tym już pisałem)
Tacy właśnie "HAMulcowi" działacze są chyba najbardziej szkodliwi dla całego środowiska radioamatorów w naszym kraju...
Jeśli na pasmach nic nie będzie chodziło to prędzej czy później zostaną nam je w najlepszym wypadku okrojone. I co potem ? Kolejna akcja protestacyjna zorganizowana przez PZK pt: "Nie zabierajcie nam pasm" ? polegająca na spamowaniu skrzynek mailowych urzędników ministerstw Grin

A już totalną bzdurą jest zamieszczona na głównej stronie informacja jakoby PZK pomagało w budowaniu czegokolwiek w polsce Grin
No może pozyskanie kilkunastu Emitelowych lokalizacji w jakimś stopniu "pomaga" , swoją drogą ciekawe ile PZK becyluje za nie bo jakoś nigdzie się tym nie chwalą.
Wcale mnie nie dziwi ,że z uporem maniaka organizacja ta chce podporządkować sobie pozostałych nie należących do niej radioamatorów w temacie koordynowania stacji bezobsługowych , grunt to stwarzać pozory że coś się robi i ma się czym chwalić oczywiście kosztem innych ludzi.

Mogę sobie postawić na swoim terenie i 100 WXów , 50 DIGI , 20 radiolatarni , 10 przemienników (podane ilości są czysto przykładowe) jeśli będą poprawnie skonfigurowane nie będzie żadnych problemów w ich działaniu i PZK ani osobom postronnym nic do tego...

Jeśli taka czy inna praca stacji bezobsługowej Ci przeszkadza napisz stosowny donos do UKE.

obserwator
#12 Drukuj posta
Awatar

Radioamator

tylko po co ? Ci tyle tych stacji na 10 arach ? sam sobie będziesz przesyłał informację o tym że na Twoim terenie ktoś za przeproszeniem "pierdnął" w lewym górnym rogu działki ?

Nie mam nic do tego rodzaju rozwiązań technicznych ale bzdurą jest dla mnie stawianie czegoś tylko po to żeby stało.
Obserwator (to sem ja)

SP5UHW
#13 Drukuj posta
Awatar

Administrator

Obserwatorze,

Nie rozumiesz jednego - częstotliwości stają się towarem i jako takie zaczynają podlegać prawom rynku.

Nieobecni na pasmach w danym miejscu nie mają racji uznawane jest to że częstotliwość danej grupie jest niepotrzebna w związku z tym prowadzi się działania żeby w miejsce danej grupy wprowadzić inną. Tak jest na świecie, tak jest w Europie i tak zaczyna się dziać u nas.

Pasma UKF są najbardziej w tym wypadku zagrożone ponieważ działamy w tych pasmach przede wszystkim jako grupa drugorzędna. Tym samym przychodzi firma która chce sobie kupić częstotliwość i jeśli nie jest się wstanie wykazać że na danym terenie ta częstotliwość jest zajęta częstotliwość może zająć chętny.

Pasma nie otrzymujemy dożywotnio brak aktywności na pasmach może spowodować ich uszczuplenie.
Witold Zakrzewski
SP5UHW

http://www.sp5uhw.pl
sp6aki
#14 Drukuj posta
Radioamator

sq5dal napisał/a:

Kiedyś jak próbowałem dogadać się z jednym czy z drugim PZKowskim koordynatorem starano "wybić" mi z głowy pomysł uruchamiania czegokolwiek poza plecami tejże organizacji. Albo padało standardowe zapytanie: Po co wam to potrzebne? (o tym już pisałem)

Witam .
Na stronie powitalnej PZK dumnie napisano między innymi takie zdanie :

-Pomaga uruchamiać przemienniki analogowe i węzły Packet Radio oraz APRS

Otóż na dzień dzisiejszy w praktyce jest to nieprawda w temacie Packet Radio . Ostało się trochę węzłów PR głównie w południowej części Kraju .
Wszystko działa w oparciu o prywatny wysiłek zainteresowanych tą emisją osób . Ja niedawno na Forum PZK napisałem list otwarty do samego Prezesa PZK z prośbą o wykreślenie słów " i węzły Packet Radio " z ramki , które podają nieprawdę mamiąc niezorientowanych , że jest dobrze choć praktyka pokazuje zupełnie coś innego . Prezes nie zaszczycił mnie odpowiedzią ani nie nakazał usunięcie tej nieprawdy z oficjalnej strony PZK .
Obecnie Packet Radio jest bardzo niekochanym dzieckiem Polskiego Związku Krótkofalowców . Podobny " zapał " widzę w stosunku do emisji EchoLink .

vy 73! Jacek sp6aki ( aktualny członek PZK )

SQ5EKU
#15 Drukuj posta
Awatar

Główny administrator

sp6aki napisał/a:
Obecnie Packet Radio jest bardzo niekochanym dzieckiem Polskiego Związku Krótkofalowców . Podobny " zapał " widzę w stosunku do emisji EchoLink .

Powyższe nie generuje obrotu kart więc, więc dla PZK jest to nie ekonomiczne. Tak nie pozyskają nowych członków a obecnych nic dalej nie będzie trzymało w PZK - więc niema co się dziwić że wsparcie takich technologi jest iluzoryczne.

http://picasaweb.google.pl/sq5eku
sq5ltl
#16 Drukuj posta
Radioamator

Obserwator napisał/a:
sq5ltl napisał/a:

Nie wiem, a do czego potrzebne Ci inne rzeczy związane z radiem o ile jesteś krótkofalowcem.
Jest takie powiedzonko:"jeden lubi rybki a 2-gi akwarium"
I jest dla mnie nie do pomyślenia, że niektóre osoby negują zainteresowania innych, a stawiają swoje na piedestale. Nie jest to dla mnie nic innego jak pewny niedorozwój intelektualny. Taki mały móżdżek, który mieści bardzo niewiele. Wolę ludzi z wyobraźnią.
73! Paweł

satyr
#17 Drukuj posta
Radioamator

Data rejestracji: 11.04.10

SQ5LTL, jak widać mechanizm jest prosty:
Kali mieć krowa, Kali się chwalić.
Sąsiad Kali mieć krowa, Kali nie mieć
Kali k*rwić na krowa sąsiadWink

sp6
#18 Drukuj posta
Radioamator

SQ5LTL z dużym móżdżkiem wymyślił:
I jest dla mnie nie do pomyślenia, że niektóre osoby negują zainteresowania innych, a stawiają swoje na piedestale.

Jak ja zbieram znaczki o tematyce radiowej to też jestem krótkofalowcem? Jak zbieram pamiątki po JPII to jestem papieżem?
Naprawdę, Twój móżdżek od nadmiaru ciepła i dymu z grilla troszkę się przygrzał. Nie widzę najmniejszego powiązania stacji pogodowej z krótkofalarstwem. Nazywaj sobie jak chcesz, ale to nie służy do łączności pomiędzy krótkofalowcami. Już echolink zaakceptuję ale nie stacje pogodowe. Ostatecznie to meteorolog - radioamator.
Czyżby słuchaczy radia RMF, Zetki i innych nazywasz nasłuchowcami?. Ty wolisz ludzi z wyobraźnią, ja ludzi z rozumem.

Zbig

sq5ltl
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 11 lipiec 2010
Radioamator

Przede wszystkim "kolego" SP6 - dlaczego zacząłeś od dziwnego tonu?
Odpowiadając jednak od początku.
Skoro piszesz tu na forum to chyba wiesz kiedy staje się człowiek krótkofalowcem w sensie prawnym, a w sensie hobbystycznym to o tym właśnie dyskutujemy.
Otóż nic mi się nie zagrzało, a jedynie wypowiedziałem się na temat ludzi o skłonnościach do debilizmu wrodzonego, przy czym nikogo nie wskazałem - czytający sami sobie odpowiedzą na to pytanie.
Co to stacji pogodowej i krótkofalarstwa. Nie wiem czy wiesz, ale w Polsce istnieje całkiem legalnie system APRS - są tam tzw. stacje WX - poczytaj sobie o nich troszkę bo widzę, że tu nie masz zielonego pojęcia o co w tym biega.
Acha - to działa radiowo!!!
Na finał finałów - wyobraźnia nie wyklucza rozumu i na odwrót.
Edytowane przez sq5ltl dnia 11 lipiec 2010
73! Paweł

Idiota
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 11 lipiec 2010
Radioamator

Data rejestracji: 23.04.10

sq5ltl
Co to stacji pogodowej i krótkofalarstwa. Nie wiem czy wiesz, ale w Polsce istnieje całkiem legalnie system APRS - są tam tzw. stacje WX - poczytaj sobie o nich troszkę bo widzę, że tu nie masz zielonego pojęcia o co w tym biega.
[b]Acha - to działa radiowo!!![/b]

Wiesz co, sąsiad założył sobie skomplikowany system ochrony i monitoringu swojego domu - to też działa radiowo
czy w/g ciebie, automatycznie stał się krótkofalowcem????
Dla mnie krótkofalarstwo to BEZPOŚREDNIA łączność miedzy ludźmi za pomocą fal radiowych.
Wygląda na to że dla ciebie łączność na SSB czy CW to przeżytek i zabawa dla starych zgredów.
"Prawdziwe", w dzisiejszych czasach to krótkofalarstwo preferujące cyfrową transmisję danych + internet
z małym odcinkiem łącza radiowego na UKF.
Otóż, powiem tak - buduj swoją sieć APRS czy co tam jeszcze
wymyślisz, ale skoro nie interesuje ciebie klasyczna łączność na KF-ie to się od niej, po prostu, odwal.
Ja tobie ze swoim krótkofalarstwem stricte KF-owym, nie wchodzę w drogę
więc ty zostaw moje w spokoju.
Dla mnie, nota bene, jesteś radioamatorem a nie krótkofalowcem.
Edytowane przez Idiota dnia 11 lipiec 2010
Jan Kowalski SP2-8543
SSR = Stowarzyszenie Sfrustrowanych Radioamatorów

Przeskocz do forum:
Przetłumacz stronę

Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się