05 Wrzesień 2010
Nawigacja
· STRONA GŁÓWNA
· Stacja Klubowa SP5PJX
· Stacja Klubowa SP5PWK
· Klub SWL SP5-25-0755
· DX CLUSTER
· TECHNIKA
· ARTYKUŁY
· GALERIA ZDJĘĆ
· GABLOTA OSOBLIWOŚCI
· DOWNLOAD
· LINKI
· SZUKAJ
· KALENDARZ WYDARZEŃ

· HF2012EC
· HF18WOSP
· SN67GETTO
· SN14PN

* Stacje bezobsługowe *
· SR5ELA
SR5GK Góra Kalwaria
· Przemiennik 70cm
· Digi APRS 2m
SR5KO Kozienice
· SR5KO-1 stacja WX
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· wkrótce XIX NKZD PZK
· Hyde Park
· zgłoszenie antenowe
· Jak pomóc kolegom po...
· nowy Statut PZK
Najciekawsze tematy
· Co w 2010 osiągne... [159]
· Hyde Park [155]
· Składki w PZK [114]
· powrót do stolicy ? [89]
· Pozwolenie kat. 5 [77]
Losowa Fotka
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0
· Najnowszy użytkownik: SP3SUL
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z SSR - Stowarzyszenie Sympatyków Radia ,,MANUFAKTURA" musisz się zarejestrować.
Zobacz temat
 Drukuj temat
Składki w PZK
SP1NY
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Radioamator

Data rejestracji: 24.01.10

SQ5EKU
A tak swoją drogą dobrze by było znowelizować system składek, bo jak się płaci za pół roku, to powinno się korzystać pół roku. Przy obecnym systemie składkowym składka może wynosić sporo a członkiem można być jeden dzień Smile

Nie ma przymusu wstępowania do PZK 29 czerwca czy 30 grudnia z zamiarem
wystąpienia z niego 1 lipca czy 1 stycznia.
Poza tym, jaki jest sens wstępowania do PZK na jeden dzień czy nawet pół roku???
PZK to nie Polski Związek Wędkarski gdzie wykupuje się kartę na określony
okres czy akwen.
Edytowane przez SP1NY dnia 06 luty 2010

SQ5EKU
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 31.05.09

Przytoczony przeze mnie przykład to oczywiście skrajność Smile
Jednak czasy sie zmieniły a system składek w PZK nie.
Kiedyś gdy przepływ informacji był powolny, poczta itd. takie podejście było zasadne, lecz dziś przelewy, przepływ danych odbywa się online. Kiedyś za rozmowy komórkowe płacono za minutę, teraz rozlicza się co do sekundy, co stoi na przeszkodzie aby członkowie PZK mogli bardziej celnie dysponować swoimi środkami finansowymi ?

http://picasaweb.google.pl/sq5eku
SP1NY
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Radioamator

Twoje porównanie systemu opłat składek w PZK do bankowych przelewów internetowych czy naliczania
opłat w telefonii komórkowej uważam za, delikatnie mówiąc, bez sensu i związku.
Za chwilę przeczytamy postulat SSR M, poparty skargą do RPO, że PZK powinno
naliczać składki w cyklu miesięcznym a ich wysokość powinna być proporcjonalna do ilości
przeprowadzonych QSO's i wysłanych/odebranych kart QSL. Tylko, żeby to zrealizować, PZK musiałoby
zatrudnić armię księgowych. Wtedy znowu podniesie się krzyk, że rozliczenia i naliczenia powinien
robić Prezes PZK w ramach swojej pensji. I tak w kółko Macieju, PZK zawsze będzie beeee.....

SQ5EKU
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Awatar

Główny administrator

Widzę że kolega strasznie wczuwa się w Manufakturę Smile

Rozbijanie składek na miesięczne wpłaty nikomu by raczej nic nie dało, lecz traktowanie wpłaty jako składki za pełen okres za jaki została dokonana, sprawiło by że człowiek płaci za coś faktycznego a nie teoretycznego. Jeśli płacę za pół roku to czemu miałbym nie korzystać pół roku?
Jeśli kogoś dopadnie chęć bycia członkiem PZK w kwietniu, to czemu ma tracić pieniądze lub czas na czekanie do czerwca?

SP1NY
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Radioamator

SQ5EKU
Jeśli kogoś dopadnie chęć bycia członkiem PZK w kwietniu, to czemu ma tracić pieniądze lub czas na czekanie do czerwca?

Dopadnie w kwietniu z zamiarem wypisania się w maju czy czerwcu???
Ja tu sensu nie widzę, Ty może tak.
Jeszcze raz zapytam - jaki widzisz sens z zapisaniu się do PZK na okres 1,2 czy 6 miesięcy????
Jakie korzyści chcesz osiągnąć w tym czasie z tytułu opłacenia składek?????

Skoro tak wiele rzeczy Wam nie odpowiada w PZK wypiszcie się z niego, przecież "katowanie"
się członkostwem w nielubianym Związku to jakiś masochizm.
SSR M pretenduje do bycia równym partnerem PZK, więc członkostwo w niej powinno wam wystarczyć.

sq5str
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Awatar

Radioamator

Data rejestracji: 18.07.09

Kolego "Skoro tak wiele rzeczy Wam nie odpowiada w PZK wypiszcie się z niego, przecież "katowanie"
się członkostwem w nielubianym Związku to jakiś masochizm." Skoro tak wiele rzeczy Ci nie odpowiada w SSR czemu ty nie przestaniesz tu podnosić głosu? Analogiczne pytanie ;p
Przemysław Jastrzębie

SQ5EKU
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Awatar

Główny administrator

SP1NY napisał/a:
Jeszcze raz zapytam - jaki widzisz sens z zapisaniu się do PZK na okres 1,2 czy 6 miesięcy????

Płacąc składkę nie deklarujesz jak długo zamierzasz być członkiem, PZK umożliwia wniesienie opłat za pół roku oraz za cały rok.
Tyle teoria, praktyka wskazuje że w przypadku PZK może to być 180 dni i równie dobrze jeden dzień.
Skoro Kolega w tym nie widzi nic nie prawidłowego to dalsza rozmowa do niczego konstruktywnego nie doprowadzi.

Jednak Rzecznik Praw Obywatelskich nie jest już taki pewny tej praktyki
W związku z powyższym, działając na podstawie art. 13 ust 1 pkt 2 ustawy
■ n-J lipca 1987 r. o Rzeczniku Praw Obywatelskich (Dz. U. z 2001 r. Nr 14 poz. 147
ze zm. z upoważnienia Rzecznika, uprzejmie proszę Panią Prezydent o przedstawienie
Wyjasnień co do zgodności wskazanego postanowienia Regulaminu z obowiązującym
Prawem oraz z zasadami współżycia społecznego.

SP1NY
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Radioamator

do SQ5STR
Po pierwsze - jaki związek z Twoim pytaniem ma system składek w PZK???

Po drugie - nie jestem członkiem SSR M, więc nie "katuję" się członkostwem
w organizacji której nie lubię, a też nigdy nie twierdziłem że bycie na forum
SSR M mi się nie podoba, a wręcz przeciwnie.

Po trzecie - głosicie wszem i wobec że jest to forum otwarte dla wszystkich.

Po czwarte -
SQ5STR
czemu ty nie przestaniesz tu podnosić głosu?

A co???, boli Ciebie to że wytykam wam Waszą małostkowość i brak dystansu do samych siebie???
Głosu nie podnoszę, bo zgodnie z etykietą, każdego lub większości, forum piszę małymi literami.
Jeżeli mierzi Was moja tu obecność to mnie zbanujcie - i tyle.
Nie zapałam świętym oburzeniem, że na forum SSR M banuje się
userów myślących inaczej niż członkowie SSR M, bo szczerze mówiąc - powiewa mi to.
Wystarczy mi, że zauważą to wszyscy anonimowi, czytający to forum - ci
którzy mi sprzyjają i ci którzy trzymają Waszą stronę.

Wracając do tematu wątku.
Skoro system składek w PZK jest niedobry, to zaproponujcie coś sensownego ze swojej strony, a
nie, jak kolega SQ5EKU bajdurzenie o postępie w technologii transmisji danych, bankowych przelewach internetowych
i naliczaniu sekundowym w telefonii komórkowej.

Może o tym nie wiecie, ale przyjęcie nowego członka w szeregi PZK, odbywa się na poziomie ZOT,
na podstawie uchwały na najbliższym posiedzeniu danego ZOT.
A logiczne jest, że nie ma możliwości aby zwoływać zarząd, w każdej chwili, dla każdego nowo wstępującego.
Nikt więc, nie jest w stanie wstąpić w szeregi PZK z dnia na dzień, bo taki ma kaprys.
I tu kłania się nieznajomość Statutu PZK i Regulaminu Składkowego PZK.

Zapraszam do konstruktywnej i rzeczowej dyskusji nt. reformy Regulaminu Składkowego w PZK.
Może pierwszy raz w historii SSR M, przeczytamy coś co nie będzie totalną krytyką, sensowną czy też nie PZK,
a konkretną propozycją naprawy tego złego co jest w Zawiązku.

SP5UHW
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 06 luty 2010
Awatar

Administrator

Koledzy nie potrzebnie się czepiacie SP1NY on przecież wie co pisze, a najważniejsze że znalazł miejsce gdzie może sobie swobodnie popisać, nawet jeśli jest to nie na temat.

Na Forum PZK organizacji którą tak bardzo lubi nie pisze bo nie miał by żadnej odpowiedzi, a także mógł by się narazić na sytuacje zablokowania - a tak może skorzystać z chęci pisania jakie ma i jeszcze na dodatek nikt jemu niczego nie zabrania.

Pisząc w temacie wątku składka członkowska w PZK to pewien anachronizm który w zależności od potrzeb osób funkcyjnych ewaluuje.
Od wielu lat podnoszą się głosy aby obejmowała ona faktyczny czas przynależności, a nie była pobierana za okres w którym się nie należy do PZK. Dziś jak dobrze zwrócił uwagę kolega SQ5EKU członek PZK wpłaca składkę w określonej wysokości bez względu na czas okres przynależności i tak:

- osoba która przystępuje do PZK w styczniu, płaci tyle samo co osoba która przystępuje w marcu, kwietniu czy maju ( zawsze za pół roku) oczywiście nie te faktyczne pół roku przynależności ale pół roku liczone od 1 stycznia do kończ czerwca. Analogicznie jest w przypadku rozpoczęcia przynależności w drugiej połowie roku,

- nie ma możliwości podziału proporcjonalnego składki w zależności od czasu rozpoczęcia przynależności.

A teraz kolego SP1NY dlaczego ktoś zaczyna przynależność do PZK, a no dlatego że mógł dojść do wniosku że potrzebuje zapewnić swoim korespondentom wymianę kart QSL nie narażając ich na dodatkowe koszty. Jeśli przystąpi do PZK dopiero w nowym cyklu składkowym narazi swoich korespondentów na to, że karty QSL będą wracać z adnotacją "nie obsługiwany", nie każdemu odpowiada w taki sposób marnowanie kart QSL.

Niestety kolego SP1NY Twoja wypowiedź na temat składek świadczy o tym, że jako członek oddziałowej komisji rewizyjne w ogóle nie znasz Statutu organizacji której jesteś członkiem i do tego członkiem wchodzącym w skład organu kontrolnego na szczeblu oddziału. W takim wypadku członkowie oddziału powinni sami sobie odpowiedzieć czy wybierając ciebie do OKR wypełnili zapisy dotyczące wyborów w skład organów oddziału tak chetnie popularyzowane prze Prezesa PZK i członków prezydium.

Obowiązek wpłacenia składki zgodnie z wewnętrznym prawem PZK powstaje w momencie złożenia deklaracji członkowskiej, a nie w chwili Uchwały Zarządu Oddziału. Mówiąc prościej " aby Zarząd OT podjął uchwałę musi być zapłacona składka wraz z wpisowym" mówiąc jeszcze prościej nie zapłacisz składki i wpisowego nie zostajesz przyjęty do PZK

Naprawdę kolego SP1NY warto znać statut swoje organizacji jeśli jest się w organach wewnętrznej kontroli.

pozdrawiam,
Edytowane przez SP5UHW dnia 06 luty 2010
Witold Zakrzewski
SP5UHW

http://www.sp5uhw.pl
SP1NY
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 07 luty 2010
Radioamator

SP5UHW
A teraz kolego SP1NY dlaczego ktoś zaczyna przynależność do PZK, a no dlatego że mógł dojść do wniosku że potrzebuje zapewnić swoim korespondentom wymianę kart QSL nie narażając ich na dodatkowe koszty. Jeśli przystąpi do PZK dopiero w nowym cyklu składkowym narazi swoich korespondentów na to, że karty QSL będą wracać z adnotacją "nie obsługiwany", nie każdemu odpowiada w taki sposób marnowanie kart QSL.

Kolego Witoldzie, jeżeli ktoś wstępuje do PZK, tylko celem wymiany kart QSL, to dla takich "członków" może lepszym rozwiązaniem jest:

http://www.globalqsl.com/

lub:

http://www.eqsl.cc/qslcard/Index.cfm

choć w przypadku eqsl potwierdzenia w tej formie,
nie są zaliczane do programu DXCC.

Co do Twojego, Witoldzie, stwierdzenia:
SP5UHW

Niestety kolego SP1NY Twoja wypowiedź na temat składek świadczy o tym, że jako członek oddziałowej komisji rewizyjne w ogóle nie znasz Statutu organizacji której jesteś członkiem i do tego członkiem wchodzącym w skład organu kontrolnego na szczeblu oddziału. W takim wypadku członkowie oddziału powinni sami sobie odpowiedzieć czy wybierając ciebie do OKR wypełnili zapisy dotyczące wyborów w skład organów oddziału tak chetnie popularyzowane prze Prezesa PZK i członków prezydium.

pozwolę sobie powyższy cytat skierować do Prezesa OT-22, kol. Rajmunda SP1RKR, aby wyciągnął odpowiednie wnioski i konsekwencje, w stosunku do mojej osoby.
A i Ty, Witoldzie, zwróć się z zastrzeżeniem, co do mnie, do Prezesa OT-22 w tej sprawie.
Jednostki niekompetentne, tak jak ja, powinno się bezwzględnie eliminować z pełnienia jakichkolwiek funkcji we władzach/zarządach na poziomie ZOT, a nawet klubów.
Edytowane przez SP1NY dnia 07 luty 2010

SP5UHW
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 07 luty 2010
Awatar

Administrator

Kolego SP1NY

Żeby sprawdzić jaki jest stosunek członków PZK do stowarzyszenia wystarczy przeprowadzić realny eksperyment - oddzielić składkę członkowska od składki z tytułu obsługi kart QSL.

Obawiam się, że wtedy większość by przeszła tylko na opłacanie obsługi kart QSL, wreszcie trzeba zrozumieć, że w PZK ludzi trzyma przede wszystkim obsługa kart QSL nić więcej.

Sprawa Twojej znajomości statutu i kompetencji to sprawa oceny członków oddziału, ja nie mam zwyczaju tak jak niektórzy koledzy Twojego oddziału podejmować próby wpływania na uchwały oddziału wobec osoby która nie jest członkiem oddziału w którym jestem.

Gdybyś był członkiem mojego oddziału to podnosił bym ta sprawę, nie jesteś to sprawa rozważań kolegów z Twojego oddziału.

Osoby nie należy eliminować z pracy w oddziałach ale należy inspirować je żeby poznawały lepiej przepisy wewnętrzne i je przestrzegały.

Bardzo łatwo jest kogoś wyrzucić, eliminować itd trudniej jest działać tak żeby mimo różnić zdań i opinii współpracować ze sobą.

pozdrawiam,
Witold Zakrzewski
SP5UHW

SP1NY
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 07 luty 2010
Radioamator

SP5UHW
Żeby sprawdzić jaki jest stosunek członków PZK do stowarzyszenia wystarczy przeprowadzić realny eksperyment - oddzielić składkę członkowska od składki z tytułu obsługi kart QSL.

Obawiam się, że wtedy większość by przeszła tylko na opłacanie obsługi kart QSL, wreszcie trzeba zrozumieć, że w PZK ludzi trzyma przede wszystkim obsługa kart QSL nić więcej.

Więc może trzeba zlikwidować PZK, a na jego miejsce powołać nowy związek, np. pod sztandarem SSR M, czy jakimkolwiek innym. Wtedy zapewne ta większość, która należy obecnie do PZK tylko dlatego aby mieć obsługę kart QSL, zmieni zdanie i wstąpi do nowego związku kierowana ideologią.
Albo stworzyć "wirtualny" związek, z samym tylko prezesem dla celów IARU, i pozostawić tylko realne CB QSL. Tylko na kim wtedy miałby się wyżywać SP5UHW????
Może wreszcie zająłby się realną pracą w swoich wirtualnych klubach.

Ze swojej strony należę do PZK, w 60% ze względu na obsługę kart QSL, a w 40% bo uważam że trzeba należeć do organizacji skupiającej ludzi zajmujących się tym samym hobby, i że PZK robi tyle ile może w ramach swoich możliwości.
Jeżeli natomiast władzę w PZK obejmie osoba o wątpliwej, dla mnie, reputacji i moralności wystąpię ze Związku a karty QSL będę załatwiał direct lub przez globalqsl.com

SP5UHW
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 07 luty 2010
Awatar

Administrator

Kolego SP1NY

SSR MANUFAKTURA nie ma sztandarów bo nie są one stowarzyszeniu potrzebne.

A które to stowarzyszenie według kolegi jest kierowane ideologią?

SP5UHW nie wyżywa się na nikim i zajmuje się dokładnie tym czym powinien. Rozumiem kolegi troskę o innych ale ja zwykle kolegi wiedza jest żadna na ten temat.

Co do członkostwa do PZK to widać różnimy się bardzo bo ja nie należę do PZK ze względu na karty QSL ale dla tego że należy wspierać działania tej organizacji - karty QSL są tylko dodatkiem do tej przynależności niczym więcej.

pozdrawiam,
Edytowane przez SP5UHW dnia 07 luty 2010
Witold Zakrzewski
SP5UHW

SP1NY
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 07 luty 2010
Radioamator

SP5UHW
Co do członkostwa do PZK to widać różnimy się bardzo bo ja nie należę do PZK ze względu na karty QSL ale dla tego że należy wspierać działania tej organizacji

Jeżeli Twoje działania, poprzednie i obecne, określasz jako wspieranie PZK to, moim zdaniem, lepiej będzie jak przestaniesz Związek "wspierać", oczywiście z korzyścią dla PZK.

SP5UHW
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 07 luty 2010
Awatar

Administrator

Kolego SP1NY

Jeśli kolegi zdanie opiera się na kolegi niewiedzy, którą kolega prezentuje, to kolegi zdanie dla mnie nie ma żadnego znaczenia.

pozdrawiam,
Witold Zakrzewski
SP5UHW

SP1NY
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 18 luty 2010
Radioamator

Przejrzałem statut SSR Manufaktura i na stronach 5/6 znalazłem:
Rozdział V Majątek Stowarzyszenia par. 24 pkt 2.

Składki powinny być wpłacane do końca pierwszego miesiąca każdego półrocza

To jak to jest u Was, drodzy koledzy????
Jak będę się chciał zapisać do SSR Manufaktura, powiedzmy 1 kwietnia Wink, to będę musiał zapłacić składki, minimum, od 1 stycznia do końca czerwca. A co z okresem od 1 stycznia do 31 marca, kiedy nie będę korzystał z "dobrodziejstw" Stowarzyszenia???
Na mój rozum, zgodnie ze swoim statutem, SSR Manufaktura pobiera składki od swoich członków w okresach półrocznych, podobnie jak PZK, a jedyna różnica jest w tym, że PZK wymaga płatności do 15-go pierwszego miesiąca każdego półrocza.
Edytowane przez SP1NY dnia 18 luty 2010

SP1NY
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 20 luty 2010
Radioamator

Skoro nie ma, od dwóch dni wyjaśnienia, to chyba trzeba będzie skierować oficjalne zapytanie do RPO w sprawie składek SSR Manufaktura.

SP5UHW
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 20 luty 2010
Awatar

Administrator

Przecież ta sprawa Ciebie nie dotyczy SP1NY, nie jesteś członkiem SSR MANUFAKTURA i chyba to jest plus tej organizacji.

Obawiam się, że nawet jak byś bardzo się starał członkiem SSR MANUFAKTURA byś nie został. Bo przy pełnej demokracji jaka panuje w SSR MANUFAKTURA nie przeszedł byś etapu przyjmowania.

pozdrawiam,
Witold Zakrzewski
SP5UHW

SP1NY
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 21 luty 2010
Radioamator

Tak samo, jak sprawa składek w PZK nie dotyczy kol. SQ5EKU, który mocno drążył temat, nie będąc członkiem PZK.

SP5UHW
Obawiam się, że nawet jak byś bardzo się starał członkiem SSR MANUFAKTURA byś nie został

Najpierw, musiałbym zrezygnować z mojego hobby, a później zerwać wszystkie znajomości z moimi kolegami krótkofalowcami.

SP5UHW
Bo przy pełnej demokracji jaka panuje w SSR MANUFAKTURA nie przeszedł byś etapu przyjmowania.

Zapewne dlatego, liczba członków SSR Manufaktura, od momentu założenia Stowarzyszenia, rośnie w postępie geometrycznym.
Oczywiście, faktyczna liczba członków SSR Manufaktura, nie może być podana do publicznej wiadomości, ze względu na "ochronę danych osobowych"
Trochę możemy znaleźć jedynie tu:
http://www.ssr.org.pl/members.php?sortby=all&rowstart=0
aczkolwiek nie jest to lista członków i zwolenników SSR Manufaktura.

BTW, interesujący jest ów "etap przyjmowania członków" - bo nie ma o nim wzmianki s statucie/regulaminie SSR Manufaktura.
Edytowane przez SP1NY dnia 21 luty 2010

SP5UHW
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 21 luty 2010
Awatar

Administrator

Jak zwykle Kolego SP1NY chcesz zabłysnąć, a nie umiesz czytać.

Tryb przyjmowania członków do Stowarzyszenia jest bardzo dokładnie opisany w Statucie, wystarczy przeczytać. ( nie nasza wina że kolega nie umie czytać )

Co do liczby członków Stowarzyszenia kolega nie może się wypowiadać bo po prostu kolega jej nie zna i wątpię żeby kolega poznał.

Wskazywany przez kolegę adres internetowy podaje tylko listę zarejestrowanych użytkowników portalu nić więcej i ta lista nigdy nie pretendowała do listy członków stowarzyszenia.

Za nim coś kolega napisze proponuję przeczytać dokładnie bo tak to kolega się jedynie ośmiesza.

pozdrawiam,
Witold Zakrzewski
SP5UHW

Przeskocz do forum:
Przetłumacz stronę

Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się